Marknadsundersökning – Sammanfattning

I torsdags (7/2) stängde vi ner vår enkät för marknadsundersökningen och ja, det var lika intressant att gå igenom som det var en ”pain in the ass”. ~420 svar ger många värdefulla åsikter, men det är också en massa att gå igenom, så vi ägnade större delen av fredagen och måndagen till att sammanställa det.

MARKNADSUNDERSÖKNING – RESULTAT

Poängen med vår marknadsundersökning var att undersöka vad de svarande är för typ av spelare, vad som tilltalar dem och inte, samt vilken typ av spel de gillar. Genom det här hoppades vi att kunna svinga ihop ett koncept där vi försöker ta med så mycket som möjligt av det som uppskattas och undvika så mycket som möjligt av det som folk inte vill ha med, utan att göra spelkonceptet ologiskt. Naturligtvis kan man inte glädja alla, utan målet blir att kunna få med så många åsikter som läget tillåter.

Totalt hade vi 420 svar i undersökningen, där ca 400 var svenskar, resten kom från lite här och var i världen, vilket enligt mig är positivt eftersom vi får in lite åsikter från andra kulturer på samma gång.

Av de svarande så var ca 310 av dem män, resten kvinnor (110 st.) och åldern på de som svarade gick från 17 till 52 år, där den största andelen låg mellan 20 och 27 år. Också detta glädjande då inte alla var i samma åldersgrupp som oss själva (23 och 25).

Vi gick sedan in och ställde en av de viktigaste frågorna i undersökningen; Vilken typ av spel gillar spelarna att spela? Detta var en flervalsfråga, där man kan välja mer än ett alternativ. Vi fick en tydlig förstaplats på Action-Adventure spel, med 263 röster. Role-Playing Games och Shooter-spel kom som en stark tvåa och trea, med 224 och 216 röster resp.

Lite som en följdfråga så bad vi också svarandena att nämna sina top-3 spel, och där blev en MASSA svar. Men vi fick ändå en ganska tydlig ranking utav svaren. På en klar förstaplats kom World of Warcraft, egentligen föga förvånande även om det inte går hem hos mig personligen. Andra och tredjeplatsen gick till League of Legends och Assassin’s Creed-serien, inte långt efter förstaplatsen. Andra starka kandidater är The Elder Scrolls V: Skyrim, DotA II, Call of Duty-serien, Mass Effect, Battlefield 3 och Minecraft.

Våra nästa frågor rörde hur spelarna spelar spel. Den första av dem lydde; När spelaren spelar spel, försöker de leva sig in i universumet eller bara spelar de spelen? Varför? Av svaren vi fick så var det ungefär 50-50 bland de båda alternativen. När det gäller varför så fick vi dock många gynnande svar, där folk tycker om immersionen i att leva sig in i spelen (d.v.s. spela som sin karaktär, inte bara styra denne, i princip). Många gillar RPG (Role-Playing Games) just för att dessa ofta har mycket omfattande universum som de kan studera och försöka få sin karaktär att leva efter. Andra tycker att man förstår sig bättre på spelets story ifall man läser på lite, och att man lättare kan tänka taktiskt.

Av svaren som ”bara spelar spelen” så var det lite mer spridda skurar. De flesta skrev svar i stil med att de bara spelar för skojs skull, medan andra kom med svar som att inget i spelet är på riktigt och därför onödigt att leva sig in i, att de lättare kan sätta egna mål om det inte finns en story eller universum som binder dem. En del föredrar intensiva spel, där man inte har tid att tänka på ”the hows and whys” från universumet.

Näst upp var ”Vilken karaktär, från vilket spel som helst, har gjort störst intryck på spelaren?”.
Här var det extremt många olika svar, med allt från PacMan fram till Borderlands 2. Den karaktär som fick flest av de svarandes röster var Ezio Auditore da Firenze, protagonisten från Assassin’s Creed 2-triologin. Andra karaktärer med mycket beröm var Handsome Jack, superskurken från Borderlands 2, Commander Shepard (Mass Effect-triologin), Guybrush Threepwood (Monkey Island), Super Mario (behöver jag ens säga vilket universum han kommer ifrån? =)), Link (The Legend of Zelda), Tidus (Final Fantasy X) och Sam Fisher (Splinter Cell). En hel drös av karaktärer att kolla upp.

Vi frågade även om, ifall spelarna fick designa en karaktär helt från scratch, utseende, personlighet, god/ond etc. De flesta ville få den så lik de själva som möjligt. Andra populära svar att karaktären skulle vara god. När det gäller kön så var det totalt 80 som direkt nämnt det i sina svar, varav 44 ville att karaktären skulle vara kvinnlig, alltså en gnutta mer än hälften. När det gäller beteende och personlighet så var det mest populärt med en ”badass” hjälte, kryddad med lite brutalitet. Hmm, inte vad jag själv hade i tankarna, men allright! =)

Vi ställde också frågan; ”Vilket är viktigast i spel: Välgjorda karaktärer eller vackra miljöer/grafik?”, där ungefär 250 föredrog karaktärerna, vilket är en bit över hälften. Sen nu när vi börjar komma in på den grafiska biten så drog vi även till med frågorna ”Vilket tema föredrar spelarna i spel?” och ”Vilken grafisk stil är bäst enligt dem”. Flest röster fick realism överlägset, men galna spel, glada spel och färgintensiva spel fick också många röster. Det är bra, då vet vi vilken grafisk stil vi ska försöka jobba mot. Avslutningsvis på grafikbiten så tog vi också upp frågorna ”Vilken spelmiljö tilltalar mest?”, ”Gillar spelarna många små världar eller ska det vara fler, men större?” och vi smög även in frågan ”När det gäller mobilspel, föredrar spelarna ifall spelet är i 2D, 2.5D eller 3D?” mest för att vi siktar mot ett mobilspel. När det gäller miljötypen så fick fält, stora öppna ytor och skogar flest röster, strax över 300. Stark tvåa var stadsmiljö och tredjeplatsen upptogs av himmelsriken, eller ja, svävande öar uppe i luften. När det gäller storleken så tyckte en klar majoritet att det spelar ingen roll för dem, men av de övriga så var det några fler som hellre hade många små banor. Vid dimensionsfrågan så svarade ca 260 att det spelar ingen roll, följt av ungefär 110 st som helst spelade mobilspel i 2D. Också mycket användbar information för oss.

Vi avslutade enkäten med kanske de viktigaste frågorna för just oss och vad vi vill göra. ”Äger spelaren en smartphone?” var den första, där 370 svarade ja, vilket var ganska väntat faktiskt. Det är inte så många nuförtiden som inte har en smartphone. Därefter kom ”Av följande, vilken speltyp tilltalar mest till en smartphone? Plattformspel eller Demolition/Puzzle?. Denna frågan är baserad på vad vi vill göra, vi har pratat om att göra ett mobilspel som kandidatarbete som jag nämnde tidigare och det ska antingen vara av plattform eller pussel-typ. Som följdfråga till denna ställde vi frågan; ”Vilka element vill spelaren se i sin valda speltyp och vilka vill de inte se?”. Ungefär 180 föredrog puzzle/demolition, strax före plattform som ungefär 160 tyckte bäst om. De resterande rösterna låg på att de inte tycker om att spela på mobilen, de inte hade en smartphone eller annan anledning. Motivationerna bakom varierade, men de som var för pusselspel gillar att de oftast går snabbt att ta fram och stoppa undan, dvs lätt att spela i väntan på bussen eller dylikt. De var också rädda för att kontrollerna till ett plattformspel skulle vara för ostabila för att fungera optimalt. De som var för plattform motiverade sitt svar med bland annat att karaktärerna ofta är mer utvecklade och distinkta. Spelvärlden är större och spelen har oftast större s.k. ”Replay Value”, alltså man kan gärna spela om det när man klarat det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>